Wat is foundation?

door Blisso
15 November 2021

Foundation oftewel “fond de teint” wordt gebruikt als basis laag voor de make up. Er zijn allerlei verschillende soorten foundation, voor elke huidskleur en elk huidtype. Daarnaast heb je ook foundation met verschillende soorten dekking.

Foundation kan worden gebruikt om oneffenheden te bedekken en om de huid een egale en stralende uitstraling te geven. Sommigen denken dat foundation ook geschikt is om je huid wat bruiner te laten lijken, alleen ziet dat er niet altijd even mooi uit. Je kunt dit beter doen met een beetje bronzer, dit zal natuurlijker ogen! Heb je last van donkere kringen of puistjes? Dan is een foundation misschien wat voor jou. Een foundation kan dit namelijk goed camoufleren, waardoor je huid wat egaler oogt. Natuurlijk zal je huid niet ineens egaal worden, maar de roodheid zal wel minder zichtbaar zijn. 

Er zijn verschillende soorten foundations verkrijgbaar, en iedere foundation heeft een andere formule. Zo zijn er foundations voor de vette huid, rijpe huid, droge huid en gevoelige huid. Door een foundation te gebruiken die goed past bij jouw huidtype zal het effect een stuk mooier worden! 

Dekking
Ook is het belangrijk om rekening te houden met welke dekking je wilt. Wil je graag een volledige dekking? Dan is het verstandig om een foundation uit te kiezen die een goede dekking geeft. Houd je niet zo van een dikke laag make-up? Dan is het wellicht verstandiger om te gaan voor een foundation met lichte tot medium dekking. Je kunt je foundation altijd nog opbouwen, dus een laagje extra aanbrengen. Wel zal je dan beter zien dat je foundation op hebt, dus in plaats daarvan kan je ook een beetje concealer aanbrengen op de plekken waar je nog meer dekking wilt. Weet je niet zo goed welke foundation je het beste kunt nemen? Wij vertellen je meer over de verschillende soorten.

Vloeibare foundation: Zoals de naam al zegt is deze soort foundation vloeibaar, het is makkelijk om te verspreiden en kan in elke soort dekking komen. Vloeibare foundation werkt wat minder goed op de vette huid, op de vette huid kan het namelijk na een aantal uur gaan verschuiven of in de poriën gaan zitten.

Foundation stick: Foundation stick heeft een romigere textuur dan vloeibare foundation, deze foundation is perfect voor de oneffen huid. Met een foundation stick oogt je foundation er namelijk egaler. Verder is het redelijk hetzelfde als vloeibare foundation.

Mousse foundation: Mousse foundation is een ontzettend lichte soort foundation. Het ligt niet zwaar op de huid en geeft je huid ruimte om te ademen. De meeste mousse foundations hebben een matte finish en zijn verrijkt met SPF.

Poeder foundation: Poeder foundation werkt het beste voor de wat vettere huid. Poeder foundation matteert namelijk ontzettend goed, sommige mensen gebruiken poeder foundation na de vloeibare foundation om het langer mooi te houden en het een mattere finish te geven. In poeder foundation zitten vaak veel vitamines en mineralen, perfect om de huid kalm en verzorgd te houden.

Huidtype en huidskleur
Om te weten welke soort foundation het beste bij jou past is het belangrijk om je huidtype te weten, omdat niet elke soort foundation goed samen gaat met elk soort huidtype. Daarnaast is het belangrijk om een kleur te vinden die goed past bij de huid. Dit kan soms moeilijk zijn omdat kleuren er altijd anders uit zullen zien in ander soort licht. Je kunt het beste gewoon direct wat foundation op je gezicht testen. De achterkant van je hand heeft namelijk een hele andere kleur dan je gezicht. Ondertonen zijn ook heel belangrijk, want niemands huidskleur is hetzelfde. Gelukkig zijn er ook veel merken die rekening houden met de verschillende ondertonen!

Meer weten over foundation? Lees dan onze andere blogs. De meest voorkomende fouten bij het aanbrengen van foundation. Goede foundation. Beste foundation. Goed dekkende foundation en beste foundation oudere huid. Hoe breng je foundation aan? Welke foundation past bij jou? Welke kleur foundation past bij jou?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij maken gebruik van cookies. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »