Lipverzorging

Onze lippen zijn net als de rest van de huid op ons lichaam opgebouwd uit huidcellen. Daarnaast hebben onze lippen een celcyclus van ongeveer 28 dagen. Dat betekend dat de onderliggende cellen zich ontwikkelen en doorschuiven naar boven zodat de dode cellaag wordt vernieuwd. Dit gebeurd telkens opnieuw en neemt ongeveer 28 dagen in beslag. De huid op de lippen is wel veel dunner dan de rest van onze huid. Lippen droger bovendien sneller uit, dit komt omdat de lippen geen zweetklieren hebben. Hierdoor missen ze de natuurlijke laag van zweet en huidoliën, die zorgen voor een gladde en soepele huid.

Om de lippen soepel en verzorgt de houden, kan je ze verzorgen met een lip balm. Gebruik niet teveel, dan kan de celcyclus minder goed plaatsvinden. Vooral als je droge lippen of schrale lippen hebt is het smeren van een lipbalm handig. Om de huid op de lippen lekker zacht en vrij van velletjes te houden, kan je ook een lipscrub gebruiken. Na het scrubben kan je weer een lippenbalsem aanbrengen, zodat ze goed beschermd zijn.

Bij temperatuurswisselingen zal de huid op je lippen sneller droog worden en dit kan zorgen voor gescheurde lippen en kapotte lippen. Houd daarom vooral in de winter een lekkere lippenbalsem op zak, zodat je deze aan kan brengen wanneer dit nodig is. Maar in de zomer is het verzorgen van je lippen ook niet geheel onbelangrijk, net zoals de rest van de huid kunnen je lippen verbranden. Een lippenbalsem met SPF (zonnefactor) kan dit voorkomen.

Het drinken van water kan uitgedroogde lippen natuurlijk ook verhelpen en verminderen. Droge lippen zijn vaak een teken van te weinig vocht in je lichaam, als je zorgt dat je genoeg water drinkt zullen je lippen minder droog aanvoelen. Wanneer je extreem droge lippen hebt kan je er het best ook zo min mogelijk aankomen.