Waar wordt lippenstift van gemaakt?

door Blisso
5 November 2021

We gebruiken lippenstift al duizenden jaren, zelfs Cleopatra kleurde haar lippen! Haar lippenstift was dan wel gemaakt van verpoederde mieren en kevers. Tegenwoordig worden onze lippenstift daar niet meer van gemaakt én zit het in een handige stick of mooie flacon.

Lippenstift verzorgd de lippen naast dat het een mooi pigment aanbrengt, maar waar wordt het nou van gemaakt? Het begint met het basismengsel, alles wordt zorgvuldig opgemeten volgens een vaste formule. Lippenstift bestaat onder andere uit: was, pigment en vochtinbrengers. Een ingrediënt dat in de meeste lippenstiften worden gebruikt is plantolatum, wat wordt gemaakt van soja, olijfolie en jojoba-olie. Plantolatum is dus een extreem voedend ingrediënt in lippenstift, daarnaast zorgt het ook voor de romige textuur. Was geeft de lippenstift die stevigheid en zorgt ervoor dat het mooi gaat glanzen. Het pigment wordt gemaakt van verschillende kleuren ijzeroxide.  

De vorm
De gesmolten en gemixte lippenstift wordt in een mal gegoten die daarna verkoeld wordt. Dan wordt het met gebruik van perslucht er voorzichtig uitgehaald. De bovenste laag wordt daarna nog een beetje verwarmd zodat de lippenstift weer gaat glimmen. De laboranten testen de lippenstiften ook op het smeltpunt, anders heb je dadelijk zomaar dat je lippenstift op een warme zomerdag begint te smelten!

De geur
De ingrediënten in lippenstift zullen niet lekker ruiken, alleen zit het toch de hele dag op je lippen dus zal je het zeker wel ruiken. Daarom worden er in de meeste lippenstiften parfum toegevoegd, vanille is het meest gebruikte geurtje. Het ruikt namelijk fris en zorgt niet voor irritatie van de lippen, voor de meeste mensen althans. Op de tweede plek komt rozenwater, een ontzettend frisse geur die ook nog verzorgende aspecten heeft! Een heftige en gefabriceerde geur kan irritaties van de huid veroorzaken, daarom wordt het meestal niet in lippenstift gebruikt. Een subtiele geur is soms het beste!

Meer weten over lippenstift? Lees dan onze andere blogs: Hoe breng ik lipstick aan? Rode lippenstift aanbrengen. Welke soort lipstick past bij jou?  Welke kleur lippenstift past bij jou? Welke lipstick blijft het langst zitten? Hoe blijft lippenstift langer zitten? Lipstick merken. 8 weetjes over je lippen. Hoe verwijder je lippenstift? Lipstick tips. Welke lippenstift geeft niet af?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij maken gebruik van cookies. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »