Zonnebrand smeren

door Blisso
4 Maart 2020

We weten allemaal dat de zon schadelijk is voor onze huid, het is daarom essentieel om je huid goed in te smeren met zonnebrand. Hoe vaak dit moet, welke factor je moet gebruiken en hoe je jezelf in moet smeren lees je in dit blog.

UV-stralen
Wij Nederlanders zijn geen experts in het insmeren van ons lichaam, uit recent onderzoek blijkt dan ook dat bijna twee derde van de Nederlanders geen idee heeft hoeveel zonnebrandcrème we per smeerbeurt moeten gebruiken. De meeste zonnebrandcrèmes helpen vooral het verbranden voorkomen, het product beschermd je huid dus vooral tegen UVB-stralen. UVB-stralen zorgen ervoor dat je huid verbrand, een zonnebrandcrème met uvb-stralen zorgt er dus voor dat je minder snel verbrand. Dan zijn er ook nog UVA-stralen, deze kunnen zorgen voor huidveroudering en huidkanker. De EU heeft een uva-keurmerk ingevoerd die alleen op een zonnebrand mag staan als de beschermingsfactor voor uva-stralen minstens een derde van de SPF bedraagt.

Hoeveel zonnebrand moet je gebruiken?
Het is natuurlijk lastig om een maatbeker mee te nemen naar het strand en daar de hoeveelheid zonnebrand in af te lezen. Probeer daarom in te schatten hoeveel je moet gebruiken.

- Gebruik voor je gezicht en hals minimaal 1 theelepel.

- Gebruik voor je armen en schouders minimaal 2 theelepels.

- Gebruik voor je borst, buik en rug minimaal 2 theelepels.

- Gebruik voor je benen en voeten minimaal 2 theelepels.

Vind je het nu nog lastig om in te schatten hoeveel je moet gebruiken? Smeer je dan gewoon lekker dik in, dan is het altijd goed! Zorg dat je alle delen van je lichaam in hebt gesmeerd en al helemaal op de delen waar je het snelste verbrand.

Hoe vaak moet je je insmeren?
Probeer de huid minimaal iedere 2 uur in te smeren met goede zonverzorging. Ook bij waterproof zonnebrandcrème is iedere 2 uur een mooie richtlijn. De factor wordt gedurende de tijd minder, dit wordt natuurlijk versnelt wanneer je een duik neemt in het water. Door je genoeg in te smeren verklein je de kans op verbranding. Smeer minimaal een half uur voordat je de zon in gaat je huid in, de zonnebrand heeft namelijk tijd nodig om in te trekken.

Welke factor moet je gebruiken?
Het is belangrijk om je altijd in te smeren met minimaal factor 15, dit is bijvoorbeeld van toepassing als je een normale buitenactiviteit gaat doen in Nederland. Ga je echt uren in de zon liggen? Of ben je bijvoorbeeld in het buitenland waar de zon een stuk sterker is? Gebruik dan een hogere factor, zoals factor 30. Voor kinderen kan je het beste een zonnebrandcrème gebruiken met minimaal factor 30, maar gebruik voor optimale bescherming factor 50. Kies ook voor een zonnebrandcrème die waterproof is, kinderen nemen dan ook vaak een duik in het zwembad. Welke factor je moet gebruiken hangt af van je huidtype, een lichtere huid heeft bijvoorbeeld een hogere factor nodig dan een donkere huid. Verbrand je snel en word je niet bruin? Heb je een lichte huid, blond haar en blauwe ogen?  Gebruik dan minimaal factor 20 of 30. Verbrand je niet snel en word je makkelijk bruin? Gebruik dan minimaal factor 15+. Deze factor is geschikt voor mensen met bruine ogen, een licht getinte huid en donker haar. Verbrand je nooit of bijna nooit? Word je snel bruin? Dan kan je het beste een zonnebrand gebruiken met factor 10 of 15.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »